keskiviikko 30. huhtikuuta 2025

Vappu – kevään karnevaali ja koko kansan juhla


Vappu eli toukokuun 1. päivä on opiskelijoiden ja työläisten päivä, mutta Suomessa sitä juhlivat kaikki vauvasta vaariin. Ylioppilaat kantavat vappuna valkolakkiaan, ennen vanhaan he pitivät sitä päässään koko kesän. Vappu on vuoden ensimmäinen päivä kun ylioppilaslakin saa laittaa päähänsä, ja syyskuussa opiskelijat joillakin aloilla, kuten teknillisessä korkeakoulussa, viettävät lakin laskijaisia. Silloin lakki pakataan taas odottamaan seuraavaa vappua (ja ehkä koko kesää). Kuvan lakista näet täältä.

Mutta vappu on paljon muutakin kuin lakkeja. Se on ilmapalloja, serpentiiniä, tippaleipiä ja simaa. Se on heräävän kevään juhla, jossa ilo ja yhdessäolo ovat pääosassa – olipa sää mikä tahansa. Ja kuten tiedämme, vappuna voi olla hellettä tai räntää. Molemmilla on oma tunnelmansa, ja kumpikin hyväksytään osaksi suomalaisen vapun viehätystä. Jos ei ole kylmä, niin ei se tunnu edes vappuna!

Opiskelijavappu – ilon ja perinteiden ilotulitus

Erityisesti opiskelijat panostavat vappuun. Monilla paikkakunnilla vappuviikko täyttyy tapahtumista, tempauksista ja pukeutumisesta mitä mielikuvituksellisimpiin haalareihin ja asusteisiin. Helsingissä vappu huipentuu Mantan lakitukseen Kauppatorilla, Tampereella patsaita koristellaan ja Turussa opiskelijat valtaavat jokirannan. Jokaisella kaupungilla on omat vappuperinteensä, ja ne siirtyvät vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen kuin aarrearkku opiskelijasukupolvelta toiselle.

Työväen juhla ja yhteiskunnallinen sanoma

Vaikka vappu tunnetaan nykyään ennen kaikkea iloisena kevätkarnevaalina, sen juuret ovat syvällä työväenliikkeessä. Työväen vappua on vietetty Suomessa jo 1800-luvun lopulta alkaen, ja päivä julistettiin viralliseksi liputuspäiväksi vuonna 1944. Moneen vapunviettoon kuuluu edelleen työväen marssi, puheet ja yhteiskunnallinen keskustelu. Vappu muistuttaa meitä solidaarisuudesta, oikeuksista ja siitä, että yhdessä olemme enemmän.

Lapsiperheiden ja puistopiknikkien juhla

Monelle lapsiperheelle vappu merkitsee ensimmäistä ulkona vietettyä kevätretkeä: eväskori, viltti, ilmapallot ja serpentiini kulkevat mukana piknikille, vaikka hanskat olisi vielä vedettävä käteen. Vappupallot liehuvat rattaissa ja tippaleivän sokerit tarttuvat poskiin. Siinä on sellaista arjen taikaa, joka muistetaan pitkään. Ja sima – se jos mikä on vapun virallinen juoma. Kaupan versio tai kotitekoinen, vaaleampi tai ruskeampi, se kuuluu vappuun niin kuin piparit jouluun.

Vapun taika: irtiotto ja yhdessäolo

Vappu tarjoaa meille mahdollisuuden hengähtää arjen keskellä, pukeutua vähän hassusti ja nauraa vähän enemmän. Se on suomalainen versio karnevaalista, jossa saa olla hetken vapaampi, kevyempi ja ehkä hieman riehakkaampi. Parhaimmillaan vappu yhdistää eri sukupolvet ja elämäntilanteet – opiskelijat, työssäkäyvät, eläkeläiset ja lapset kohtaavat torilla, puistossa tai parvekkeilla ilmapallojen keskellä.

Vappu muistuttaa meitä siitä, että elämässä on hyvä olla välillä juhlaa, hulluttelua ja yhteistä iloa. Se ei vaadi kalliita matkoja tai suuria suunnitelmia – ilmapallo, lasi simaa ja hetki aikaa riittää. Vappu on suomalaisen yhteisöllisyyden ja keväisen toivon juhla.

Hyvää vappua – lakki päähän, serpentiinit ilmaan ja nauru herkäksi!


lauantai 26. huhtikuuta 2025

Eero Saarinen – muotoilun ja arkkitehtuurin mestari


Eero Saarinen (1910–1961) oli suomalais-amerikkalainen arkkitehti ja muotoilija. Hän syntyi Suomessa, mutta muutti perheensä kanssa Yhdysvaltoihin vuonna 1923. Hänen isänsä oli kuuluisa arkkitehti Eliel Saarinen, ja myös hänen äitinsä Loja Saarinen oli taiteilija.

Eero Saarinen opiskeli aluksi kuvataiteita ja huonekalusuunnittelua, mutta siirtyi myöhemmin arkkitehtuurin pariin. Hänestä tuli yksi 1900-luvun merkittävimmistä modernistisista arkkitehdeista. Saarisen tyyli oli rohkea ja edistyksellinen. Hän käytti uusia materiaaleja ja rakenteita ja loi rakennuksia, jotka näyttivät futuristisilta.

Yksi hänen kuuluisimmista töistään on Gateway Arch, suuri kaari St. Louisissa, Yhdysvalloissa. Se on 192 metriä korkea teräsrakennelma, joka symboloi Yhdysvaltain länteen laajenemista. Saarinen suunnitteli myös monia muita tunnettuja rakennuksia, kuten TWA Flight Center -lentokenttärakennuksen New Yorkissa ja Dullesin kansainvälisen lentokentän terminaalin Washington D.C.:ssä.

Huonekalumuotoilussa Saarinen tunnetaan erityisesti Tulppaani-tuolistaan, joka on yhä suosittu designklassikko. Hän suunnitteli huonekaluja, jotka olivat muodoiltaan yksinkertaisia mutta näyttäviä.

Eero Saarinen kuoli vain 51-vuotiaana, mutta hänen työnsä elävät edelleen. Hänen arkkitehtuurinsa ja muotoilunsa vaikuttavat yhä nykypäivän suunnitteluun ja rakennustaiteeseen.

 

sunnuntai 20. huhtikuuta 2025

Pääsiäiskokot



Suomessa poltetaan kokkoja yleisimmin juhannuksena. Etelä-Pohjanmaan maakunnassa kokkoja poltetaan myös pääsiäislauantaina.

Kokkojen tarkoituksena on karkottaa pahat henget eli noidat eli trullit pois, jotra ne eivät pilaisi tulevan kauden satoa. 

Kokkojen polttaminen on sosiaalinen tapahtuma: kylän ihmiset koontuvat katsomaan kokon sytytystä ja viihtyvät paikalla pitkään katsoen ison kokon palamista ja tulen leikkiä. Yleensä koko sytytetään noin klo 20. 

Pääsiäinen on ns. liikkuva pyhä eli sen ajankohta vaihtelee vuodesta toiseen. Jos pääsiäinen on maaliskuussa, kokot näkyvät pimeässä illassa pitkälle. Tänä vuonna pääsiäislauantai oli vasta 20.4., joten ilta oli vielä valoisa kokkojen palatessa. 

Ajaessa Etelä-Pohjanmaalla autolla voi nähdä jopa parikymmentä kokkoa: osa niistä on yhteisten seuraintalojen pihoilla, osa omakotitalojen pihoilla.

Kokkojen ohella "valakioolla" myydään mm. grillimakkaroita, limonaadia, mehua ja vohluja hillon ja kermavaahdon kera. 

Kokko = bonfire

Juhannus = midsummer

Maakunta =

Pääsiäinen = Easter

Liikkuva pyhä = moveable feast — its date varies each year between March and April

Parikymmentä = ~dozen

Seuraintalo = village hall

Valakioo =  a dialect word from Western Finland meaning an Easter bonfire that symbolizes light overcoming darkness

Vohlu  = a dialect word from Western Finland meaning vohveli, waffle

Kera = kanssa eli with, along 


tiistai 8. huhtikuuta 2025

Takatalvi - mikä se on?


Takatalvi iskee taas!

Takatalvi on kevään aikana tuleva kylmä jakso, jolloin lämpötila laskee ja sataa lunta. Takatalvi voi tuntua yllättävältä, koska silloin monet odottavat jo kevään lämpöä. Se on kuin talven paluu, vaikka kalenterissa on jo kevät.

Suomessa takatalvi on ilmiö, joka tapahtuu joka vuosi. Keväisin, erityisesti huhtikuussa, voi tulla viileitä päiviä ja jopa lunta. Se voi kestää muutaman päivän tai jopa viikon, mutta yleensä se ei ole yhtä kylmä kuin talvella. Takatalven jälkeen kevät tulee taas ja lämpötila nousee: jos on satanut lunta, se sulaa nopeasti. Sanotaankin, että uusi lumi on vanhan surma (surma = death).

Vaikka takatalvi on usein lyhyt, se voi yllättää ihmiset, jotka ovat jo tottuneet aurinkoon. 

Miten takatalveen voi varautua?

Takatalvi on osa Suomen säätä. Se ei kestä kauan, mutta voi olla hankalaa, jos ei ole valmistautunut. Kevätvaatteet voivat tuntua liian ohuilta, kun tulee kylmä takatalvi. Siksi kannattaa pitää vaatekaapissa ainakin yksi lämpimämpi vaate, kuten takki tai huivi, joka suojaa kylmältä.

Takatalvessa autolla ajaminen voi olla haasteellista, sillä tiet voivat olla liukkaita ja lumi voi peittää maata. On hyvä varautua ajamaan hitaasti ja varovasti, jos lumi yllättää.

Takatalvi ei kestä kauan

Vaikka takatalvi voi tuntua epämiellyttävältä, kevät tulee ja takatalvi jää historiaan. Pian pääsemme nauttimaan oikeasta keväästä ja aurinkoisista päivistä!

Suosittuja postauksia